Agenda

Zondag 11 juni 2023

Hunzezwerftochten uit Oud Annerveen en Peddel & Zo uit Kielwindeweer organiseren een

Lange afstands-natuurkanotocht over de Hunze

Een schitterende natuur-kanotocht over de Hunze vanuit het nieuwe hermeanderingsgebied van de Hunze in de buurt van Torenveen en Bonnerklap. Geschikt voor gezinnen.

Aanwezig zijn bij Café ’t Keerpunt in Spijkerboor om 12.30 uur. Van hieruit gaan we met een aantal auto’s naar het startpunt van de kanotocht in de buurt van Torenveen/Bonnerklap. We varen via de meanders van de Hunze door een prachtig stroomgebied met weidse vergezichten terug naar Spijkerboor. Onderweg hebben we aandacht voor de natuur, de bever, de weidevogels, de flora en fauna van het gebied.
Gidsen gaan mee voor begeleiding en uitleg.
We proberen uiterlijk tegen 17.30 uur terug te zijn bij Café ’t Keerpunt in Spijkerboor voor een afsluitende consumptie. Ook kan men hier een hapje eten.

Opgave voor deze kanotocht een week van tevoren bij:
Kuiper (Hunzezwerftochten), 06-23444405 of jaap2.kuiper@planet.nl en W. Postma (Peddel & Zo), 06-51564188 of info@peddelenzo.nl Kano-ervaring vereist.

Kosten p.p. (incl. consumptie): € 30,00

Aanderkant Daip

En hoor ik dan een buizerd
Mien god dan kan k wel janken
Want dit is toch mien grond
Dit laand tussen t veen en Annen

Zaterdagavond 24 juni 2023

Hunzezwerftochten uit Oud Annerveen en Peddel & Zo uit Kielwindeweer organiseren een:

Midzomeravond-kano/wandeltocht +
viering v/d zomer-zonnewende: Het feest van Litha

Enkele dagen na de langste dag organiseren wij een mooie midzomerse kanotocht over de Hunze naar het nieuwe natuurgebied Tusschenwater.
De start is bij Café ’t Keerpunt in Spijkerboor: Aanwezig zijn om 20.00 uur. Instructie en briefing met koffie of thee met apfelstrudel. De kanotocht voert over de prachtige meanderende Hunze naar een afgelegen plek bij Tusschenwater.
Hier gaat men uit de boten en kan men deelnemen aan de viering van de Zonnewende, het feest van Litha, een Keltisch Jaarfeest
De kanotocht vindt plaats als er nog voldoende daglicht is, maar het Litha-feest vindt in de schemering plaats. Na afloop van het ritueel van de zonnewende varen we in het donker terug naar Spijkerboor. De hele tocht staat onder begeleiding van twee gidsen. Het is een unieke beleving om deze ‘langste-dagtocht” in de natuur te doen. Hopen op een mooie zonsondergang… Voor wie dat wil is er gelegenheid om gedichten voor te dragen tijdens de viering.

Opgave gewenst. Na opgave ontvangt men nadere info. Maximaal 20 personen.

Het Litha-feest was in vele Germaanse landen het midzomerfeest met o.a. vreugdevuren (wijn, wensen, kruiden, planten, hout, enz…) Er wordt een keerpunt gevierd. Litha is afkomstig uit het oude Germaans en betekent berghelling. Dit zou goed de symbolische berghelling kunnen weergeven die de zon in juni beklimt en in juli afdaalt: “de dagen worden dan weer korter”.

Kosten p.p. € 35,00 (inclusief de koffie/thee/apfelstrudel en een picknicksetje van Café ’t Keerpunt) Ook geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Eindtijd van de hele tocht: rondom middernacht.

Opgave bij: jaap2.kuiper@planet.nl 06-23444405 (Hunzezwerftochten) en info@peddelenzo.nl 06-51564188 (Peddel & Zo)

Aanderkant Daip

En hoor ik dan een buizerd
Mien god dan kan k wel janken
Want dit is toch mien grond
Dit laand tussen t veen en Annen